fredag den 4. november 2011

Leksikonopslag


Peter Madsen Gang

Peter Madsens gang er eksempel på en forvandling af en gammel middelalderby til en moderne storby. Det var i Peter Madsens gang at den tidlige byfornyelse begyndte, senere begyndte man også med andre gader.
Befolkningen i gaden var utrolig høj. Det betød at der var en meget ringe hygiejne og sundhedsfaktor, det skyldtes blandt andet overfyldte boliger, åbne kloakker og stinkende latrinsystemer. Det førte til sygdomsepidemier. Peter Madsen Gang er et eksempel på hvor dårlig levestandarden var.
Peter Madsens Gang var en meget trang sti hvor sollyset stort set aldrig nåede ned. Denne mangel på sollys og den stillestående, kvalme luft, var en af hovedårsagerne til, at mange fik kraftig feber. I løbet af 1868 var der flere mindreårige børn som var smittede af kønssygdomme som blev indlagt på kommunehospitaler.
Fattigdommen var stor i 1870, som man så på fx Peter Madsens Gang, hvor der boede 700 meget fattige mennesker i 17 stærkt forfaldne etageejendomme.
I 1871 lød det fra det kommunale udvalg, at forholdene ikke blev bedre af, at de fleste af gydens miserable lejligheder var beboet af byens fattigste og usleste befolkning. Emil Hornemann var en læge der prøvede at forbedre byens hygiejniske forhold. Han var formand for den private ”Lægeforening mod Koleraens Udbredelse”, i sommeren 1853.
Der var 7 bordeller i 1868 i Peter Madsens Gang. 4 af dem var eget af mænd og de resterende 3 var eget af kvinder. Der var 34 prostituerede, 21 af dem var offentlige.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar