fredag den 4. november 2011

Leksikon af Peder Madsens Gang


Peder Madsens Gang ligger i indre København omkring strøget. Den ligger på den gade, som i da er Ny Østergade. Solens stråler nåede aldrig ned i den smalle Peder Madsens Gang eller i de skaklignende baggårde. Det svækkede beboernes sundhedstilstand, og det resulterede i ’sygdom og død’. Det var især epidemier som tyfus og kolera. ”Der findes her (P.Madsens Gang) aabne Rendestene, hvori Afløb fra en Kostald og Alt hvad Høkerne og de ingenlunde reenlige Beboere kaste deri af Saltelage, Spildevand og alt muligt flydende Affald.” – Dette er et citat for Emil Hornemann, som var læge og stødte på de syglige beboere dagligt. Han kæmpede for en forbedring, af de hygiejniske forhold i byen.

Børn på 9-11 års alderen har sex med hinanden. De har sex med hinanden på grund af de dårlige levevilkår, som de lever i. Dette fører til alvorlige konsekvenser for børnene. Det hører man om i en kilde, der hedder skoledirektionens brev til politidirektør Crone. I brevet kommer skoledirektionen med deres vurderinger og anbefalinger mod de involverede børn i sagen om børns forbudte lege­.
Boligforholdene var også ekstremt elendige. Familier levede tæt pakkede og med dårlig udluftning. De havde ikke mulighed for at kunne skabe bedre miljøer, og ved de mange samboende mennesker. Der var mellem 4-6 mennesker per bolig hos middel- og underklassen. Overklassen havde bedre miljøer. Så deres boliger var større, og med bedre udluftning, der gav bedre omgivelser. De havde mellem 3-4 mennesker per boliger. De fattigere mennesker havde intet valg. De blev nød til at finde sig i, at de skulle bo i luder kvarterer, som var meget trænge. Derimod havde de rige mennesker det luksus. De havde penge, og penge var magt. De boede i gode områder med masser af plads både inde i husene og udenfor.
- Marwan, Maria, Özumcan og Malene.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar